Det magiska ljuset

Ljuset är på väg tillbaka! Ingen tid på året är ljusets färger så djupa och intensiva som nu. Till och med skymningsljuset kan lysa intensivt ibland. Solens upp- och nedgångar är fantastiska ibland vid klart väder. Snön är gnistrande vit och det är inget annat som suger upp och dämpar färgerna. Himlen är vissa dagar intensivt djupt indigoblå. Det gäller att fånga ögonblicken, för det växlar snabbt. I dessa ögonblick blir man bara stående och njuter förundrat.

Dagens första skimmer 12:e januari

En dag i januari råkade jag titta i min bokhylla. Då klev min gamla poesibok oväntat fram med ett meddelande från min bortgångna mamma.

Min gamla poesibok
Jag övade mödosamt skrivstil…

En poesibok hade alla vi flickor på den tiden. Det förekommer inte nu. Idag skriver man och lägger upp bilder på sociala medier. I poesiboken skrev kompisar, vänner, släktingar och bekanta. Man skrev en dikt eller en vers, sitt namn och ritade eventuellt en liten fin teckning. I min bok har bland alla andra min mamma, mormor och två av mina lärarinnor skrivit.

Min mamma har skrivit en förhållandevis lång dikt av okänt ursprung. Ett i mina ögon lite ovanligt val av vers till en 7-åring. Kanske tänkte hon på framtiden? Kanske att jag skulle läsa den någon dag och bli glad?

Kanske någon av er, som läser detta känner igen dikten och vet vem som skrivit den?

Om du i nattens stund förnimmer 
en vänlig viskning vid din härd 

Om du i dagens första skimmer,  
som uppgår över vaknad värld, 
kan tolka ljusets klara flöden 

Så läs en hälsning däruti  
från mig, som följer dina öden
och städse vill din vän förbli 

/Mamma

Jag blev väldigt överraskad, rörd, glad och tacksam över hälsningen.

Rosa ljus omfamnar allt och himlen är djupt indigoblå. 22:a januari 17:23
Lysande rosa skymning 22:a januari
Pärlemormoln och töväder 25:e januari
Idag ligger solen på Landsomberget 26:e januari 13:43. Äntligen!

Dagarna blir nu märkbart längre varje dag. Det går fort när ljuset återvänder.

Slalombacken är öppen nu till alla skid- och brädåkares stora glädje. Där är det full fart. Bystugan däremot ligger i dvala, men funderingarna har börjat på den kommande säsongen i stugan. Valborgsmässoafton blir det som vanligt premiäröppet. Det ska bli roligt att starta upp igen då!

MEN…. först ska vi njuta av den bästa tiden på året = VÅRVINTERN!

Vintriga, ljusa januarihälsningar från Jansjö!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *