Bastuboken

Inför renovering av övervåningen i mina morföräldrars hus (Anna och Alfred Holmgren), städade min kusin Cathrine och hittade denna nötta, lilla bok och en del andra bortglömda gamla papper. Kanske något för dej, undrade hon?

Vilken liten pärla att bläddra i!
Här kan man läsa om en tid som flytt. Boken startar 8/11 1958 och slutar 4/6 1960.

Bastun låg vid den gamla skolan och vatten togs ur skolbäcken. Jag har ett svagt minne av att man stängde av vattnet efter varje gång i en brunn med cementring utanför väggen. Bastun eldades med ved ca en dag/vecka. I själva basturummet fanns en kamin och de övriga rummen värmdes med vattenburen värme. Det fanns ett pannrum där man eldade för varmvatten och till värmeelementen i omklädningsrum, badkarsrum, tvättrum och dusch.

Herrar hade en tid på bastudagen och damer en annan tid. En del gånger när många ville bada eldades bastun i 2 dagar. Ett exempel är december 1969 när så gott som hela byn badade. 20 damer/barn badade 13/12 och 25 herrar/barn 14/12. Herrarna var så många, så man fick skriva på två sidor. Sedan blev det uppehåll till den 23 januari.

Tydligen badade herrarna kl 12:00 denna dag

Vilken bygemenskap denna bastu måste ha skapat!
LÄS MER!

Det lilla bastuhuset är numera utbyggt och ombyggt till ett litet bostadshus.

Sommarcafe’et fortsätter att vara välbesökt.
Det är nu endast öppet 2 dagar till, så passa på!

Äntligen lite sol denna regniga, kalla juli!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *