VILKEN ROLIG KVÄLL!

Igårkväll var det dags för nostalgikvällen ”VEM DÄR?”. Vi var 19 personer som samlats i Bystugan för att titta på en liten del av den bildskatt fotografen Ida Gustavsson i Backe lämnat efter sig.

Ida Gustavsson-fotograf

Vem var hon? Var fotografen Ida Gustavsson kom ifrån eller vart hon tog vägen, har jag inte lyckats utröna ännu. Det enda jag lyckats hitta är registreringen av hennes firma på Riksarkivet, Västernorrlands län. De som skulle kunna minnas något om henne finns kanske inte längre kvar. Är vi för sent ute? Om du vet något hör gärna av dej till jansjo@jansjo.net

Firman hette IDA GUSTAVSSON FOTOGRAFISKA ARTIKLAR M.M. Bildsamlingen består av ca 2400 porträttbilder. Delar av samlingen har visats tidigare och den har bearbetats under flera år. Bilderna är idag 2022 ca 67-76 år gamla. De är digitaliserade och katalogiserade av Lennart Bagge. Katalogen är sökbar och innehåller många namn och bostadsort.

Firman IDA GUSTAVSSON FOTOGRAFISKA ARTIKLAR M.M 1946-1954

Lena visade en del av sitt urval av bilder och det blev en mycket uppskattad bildvisning med en paus för gott fika.

Det blev gissande, igenkännande, skratt och förundran över vackra barn och ungdomar, frisyrer, kläder med mera. Historierna kring människorna på bilderna blev många. Många roliga episoder och historier berättades av Yngve, Sture, Stig, Ingvar och Linnea med flera, som hade minnen av många på bilderna. Till exempel mindes flera, som var skolbarn då, den hårdföre tandläkaren i Backe.😨

De som idag är kring 80+ och har växt upp i området ”gamla Fjällsjö kommun”, dvs. Backe, Rossön med omnejd, har såklart många upplevelser och minnen från 1946-1954. De som är yngre känner igen många på porträtten eftersom de träffat de avbildade, men först senare i livet. Många på bilderna som då var barn lever förstås fortfarande. En hel del nya uppgifter till registret blev det också under kvällen.

Plötsligt hade det gått 2 timmar! Har du inga mer bilder Lena??
Vi hade innan bestämt att visa bilder i 2 timmar, väl medvetna om att man kan bli sittande halva natten och titta tills man bara inte orkar mer. Då blir det inte så roligt. Alla 2400 bilder i ett svep orkar man inte.

Vi satte därför punkt när det var som bäst. Ett allmänt önskemål om fler kvällar kom och vi enades om att det ska nog kunna bli fler liknande kvällar framöver på bystugan. Håll utkik här!

Tänk en sån rolig kväll

vi fick tillsammans!😃

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *