Meddelande från det förgångna

Imorse när hästarna fått sitt frukosthö och ljudet av deras fridfulla mumsande fyllde min morfars gamla uthus, tog jag mig åter en titt på meddelandet jag nyligen upptäckt på väggen där. Uthuset är gammalt och har varit bl.a. såghus, slipstenshus, hönshus, fårhus, virkesförråd och är numera omgjort till hästhus/vindskydd. När min morfar byggde det vet jag inte. Det har stått där ovanför kullen, som kallas Bäckernacken, så länge jag minns.
På väggen står skrivet något svagt skrivet med blyerts. Jag hade kunnat uttyda: ”Felix Holmgren Fettisdagen 1937”, men ovanför stod något mer, som jag inte kunnat tyda.
Blyertstexten på väggen var svag och blek så jag tänkte förstärka försiktigt med lite blyerts. Då, plötsligt, såg jag vad det stod! Det stod ”Arne Åsberg fettisdagen 1937”.

Arne Åsberg fettisdagen 1937. Felix Holmgren Fettisdagen 1937.

De som skrivit på väggen är nu döda, men jag minns dem väl. Felix var son till August och Ebba Holmgren. Arne var son till Johan och Amanda Åsberg. Vid efterforskning när jag kom tillbaka in, visade det sig att båda pojkarna fyllde 13 år 1937. De var jämnåriga med min bortgångna mamma.
Vad de båda trettonåringarna hade för sig och tänkte denna fettisdag för 85 år sedan kan man undra, men de skrev iallafall ett meddelande där på väggen och det satte igång mina tankar.
Hur var det i världen 1937?

En liten titt på Wikipedia om året 1937 fyller i mina kunskapsluckor. Det var då oroligt på flera håll i världen och värre skulle det bli, men det visste ingen då.

Det spanska inbördeskriget pågick. De spanska republikanerna kämpade mot Franco. Sveriges riksdag utfärdade 3 mars ett förbud för svenskar att ta värvning i spanska inbördeskriget. 26 april bombades staden Guernica av tyska luftwaffe på begäran av Franco. Cirka 200-300 människor dödades.

Fullmaktslagen, som gav Hitler diktatorsmakt, förlängdes med 4 år.

6 maj fattar det vätgasfyllda tyska luftskeppet Hindenburg eld vid landningen nära New York och 33 personer omkommer.

11-12 juni likviderar Josef Stalin de högsta militära cheferna i Sovjetunionen.

8 juli anfaller Japan Kina och erövrar Peking och Tsientsin. I augusti flygbombar Japan Shanghai. Kinesiska kommunister och nationalister börjar samarbeta mot japanerna.

25 september. Benito Mussolini från Italien besöker Hitler under ett gemensamt fredsmöte.

1 oktober. Radiotjänst startar ”Dagens Eko” med 15 minuter nyheter och kommentarer varje dag.

5 november. Hitler förklarar i Hossbach-protokollet sin avsikt att föra krig.

Det civila luftskyddet i Sverige organiseras genom en luftskyddslag. Befolkningsskyddsrum börjar byggas och alarmeringsanordningar installeras.

Svenska Aeroplan AB (SAAB) bildas för att göra Sverige självförsörjande på flygmaterial.

Riksföreningen Sverige-Tyskland bildas i Lund. Den är mycket välvilligt inställd till Hitlertyskland och samlar flera akademiker.

Detta var några, av alla händelser året 1937, som stack ut och en häpen, igenkännande förvåning infann sig hos mig. Det finns vissa likheter med det som händer idag….!
Vad som hände efter 1937 har vi ju alla en uppfattning om, men det skadar aldrig att fräscha upp minnet och fylla i kunskapsluckorna. Dessutom framstår händelser ofta i ett annat ljus när åren gått och tidigare okända fakta och mönster kommer fram. Många gånger verkar det som om historien upprepar sig och att människan aldrig blir klokare.

Idag har den eviga fredens tid, som vi trott oss leva under i Sverige, förbytts i osäkerhet och oro när kriget kommit närmare oss. En blek, småväxt, kallögd, nästan reptillik man (Madeleine Albrights beskrivning) med storhetsvansinne fortsätter att genomföra sin långsiktiga plan. Att starta ett krig är aldrig rätt och man måste få försvara sig när man blir attackerad. Människor i Ukraina kämpar modigt för att försvara demokratin och sitt land och de som inte kan slåss flyr, om de kan, för sina liv. Unga ryska soldater dödas och deras anhöriga i Ryssland blir också lidande. Många människor har dött på båda sidor. Förödelsen och lidandet för människor och djur är enormt ser vi dagligen i media. När ska denna vansinniga förstörelse sluta?

Jag kan inte låta bli att tänka på vad min 96-årige gamle far flera gånger bekymrat sa i klara stunder den sista tiden i livet: ”Jag undrar hur det ska gå för det här klotet?”

Att inrätta samhället som att ”vädret alltid är vackert” fungerar inte för oss i Sverige längre. Att lönsamhetskrav och superslimmade organisationer är det enda rätta håller äntligen på att framstå som alltmer oklokt. Coronapandemin gjorde oss medvetna om vad den skrotade beredskapen, när svårare förhållanden kommer, innebär. Nu rasar krig och förödelse nära oss. Flyende människor behöver vår hjälp och vi behöver ha beredskap för att det kan bli sämre tider även här.

Just nu vimlar det av självutnämnda ”experter”, som inte alla har något vettigt att säga. Vem ska man tro på? Vem i hela världen kan man lita på?
I kris har jag personligen lärt mig värdet av att stanna upp och se mig omkring. Nuet. Se bakåt. Se framåt. Spaning.Utan spaning, ingen aning! Hur kommer det att bli??? Ingen vet, det är något som är säkert. Tankarna och frågetecknen är många samtidigt som vardagen rullar på.

Bystugan ligger fortfarande i vinteride. Vädret har varit ovanligt milt denna månad. Det tar snabbt på snötäcket särskilt dagar som idag med plusgrader och stormvindar. Byföreningens styrelse har inte kunnat ha planeringsmöte ännu, eftersom coronaviruset härjar för fullt och var och varannan drabbas. Numera verkar det oftast bli som en kraftigare förkylning, förutsatt att man är vaccinerad. Är man inte vaccinerad riskerar man dock att bli allvarligt sjuk.
Byföreningens styrelse kommer att ha möte så snart alla är friska och därefter kommer planeringen för denna säsong att läggas ut här. Livet måste levas trots coronapandemin och krig.

Hittekatten Mirran, den lilla svarta pantern i smoking och vitskjorta, har nu fått en kattlucka i ytterdörren och njuter av att kunna gå ut och in som hon vill dagtid. Livet är otroligt spännande därute! Hon är en formidabel jägare och kommer dagligen in stolt med något byte genom luckan🐀. Det är mindre roliga presenter, men bra ändå att hon håller sorkarna borta. Häromdagen tog hon tre sorkar! När kvällen kommer är hon helt slut, så nu är det slut på busandet inomhus och blomkrukorna får stå kvar i fönstren.

På återseende🕊!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *