Nu biter det till!

Nu är det riktig vinter och det var länge sedan!
Vintertider ska det vara bjällerklang!😄 Jag har kommit över en gammal, fin sedolk. Jag visste först inte vad det var, men saken var så vacker så jag föll pladask för den. Jag lyckades ropa in den på en auktion, så den blev min.
Vad var det jag köpt?? Jag sökte länge på nätet och hittade till slut vad det var jag fått tag på. Det är en sedolk, en bjällra som förr i tiden användes på hästarna vid körning på finare tillfällen, som julotta, bröllop, dop m.m. Den var så vacker när den kom, men tyvärr var den lite trasig och behövde lödas ihop på ett ställe.
Efter putsning av mässingen, insmörjning av lädret och reparation av bjällran blev det så dags för ”bjällerträning”.
Igår var det bara -9 när vi gick ut på en promenad för att testa hur hästen skulle reagera på att bära bjällran. Islandshästen Gordon fick prova först. Han tyckte till en början det var konstigt med ljudet och tvekade lite. Efter lite funderande och uppmuntran skrittade han sedan lugnt vidare tillsammans med sin bror Vinur, medan bjällran plingade vackert.
Jag är barnsligt förtjust i bjällerklang😁, så det blev en härlig promenad. Det bet i kinderna och kändes att mer kyla var på gång. På kvällen fick hästarna därför extra mycket hö och ny halm att plocka med.

Morfar Alfreds gamla snickarstuga i soluppgången

När vi vaknade imorse var det riktigt kallt -28,5🥶. På med varma kläder och ut till pållarna med frukost! Katten och hunden skulle som vanligt med, hängde på låset och tvekade inte trots kylan.
Det var otroligt vackert ute!

Hästarna mår fint i kylan i sin varma, tjocka päls och njuter av att kunna röra sig fritt ute och inne

Det är tuffa tider nu med bitande kyla, corona och tråkigheter. Coronaviruset har kommit helt nära och mina barnbarn har blivit sjuka. De är dock på bättringsvägen, men det testas för fullt nu och karantän gäller några dagar till.
Hoppas jag klarar mig med 3 vaccinationer. Väntar bara på kaoset som kommer nu när skolorna börjar.😟 Tycker synd om de som av olika skäl inte vaccinerat sig ännu. Det är inte för sent att tänka om. Nu när den stora vågen är nära hoppas jag att de tar in information och fakta, tänker på sig själva och vaccinerar sig. Det är aldrig roligt att bli sjuk om man kan slippa.

Kvällen ser ut att bli verkligt kall. Det är redan -35,9. Undrar om det blir ner mot – 40 innan morgonen?
Minns att det var -42 på nyårsafton 1978…. länge sedan…..

Ikväll blir det massor med hö till hästarna och en extra omgång till framemot midnatt. Med rejält med hö att tugga, tjock päls, möjlighet att gå in till en tjock, mjuk ströbädd och en uppvärmd vattenbalja klarar de sig fint. De väljer själva vart de går och kan röra sig fritt i hagarna. Jag ser tydligt att de föredrar frihet framför att vara instängda i stallet.🙂

Ta väl hand om er i dessa kyliga tider! ❤️
Ylle hjälper bäst mot kyla!😊

Vintriga hälsningar från Jansjö!✨❄️

2 reaktioner på ”Nu biter det till!”

  1. Hej Anna-Lene, mycket trevliga berättelser och vackra bilder. Kollar på den här sidan då och då, kul att se ert engagemang för den lilla fina byn. Återkommer med glädje för att se vad som händer. Tack/ mvh Gertrud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *