Broderade bryderier

Jag lovade ju att det skulle kanske komma lite bilder här med vad vi åstadkommer på yllebroderikursen i Bystugan. Här kommer ett litet axplock. 🙂

Det kändes spännande att få lära sig något nytt när vi samlades. Vi hänfördes av kursledaren Britt-Ingers fina brudkuddar och lyssnade på hennes intressanta föreläsning i broderiets historia, om vanliga kvinnors villkor förr och om jämtländska brudkuddar i synnerhet. Få av oss visste nog varför jämtländska brudkuddar oftast är av blå vadmal. Britt-Inger berättade bland annat att det beror på att man tog vara på de stora, blå uniformsmantlarna av vadmal, som de många soldaterna, karolinerna lämnade efter sig när de frös ihjäl under återtåget över fjällen från Norge.
Karl XII hade skjutits ihjäl 30/11 1718 i Fredrikshavn och 6000 soldater beordrades återtåga den 28 december. 4273 soldater frös ihjäl på fjället i snöstorm på nyåret 1719. Vilken ofattbar katastrof!
På den tiden var kläder och tyg mycket värdefullt så man tog vara på och använde det man kunde. En del av mantlarna blev brudkuddar. En sådan sorglig historia bakom dessa kuddar! Många blå kuddar finns bevarade och mönstren sys fortfarande idag.

Vi, tio tanter, bläddrade i böcker och på nätet. Vad skulle vi göra? Så många idéer dök upp och så mycket fint kvinnor gjort i alla tider!

Vi uppmanades att ge oss hän och att baksidan spelar ingen roll. Det behöver inte vara perfekt. Brodera på bara och riv inte upp! ”Det blir nog bra bara det kommer ihop”, som mormor brukade säga.
OCH vi satte igång med våra olika projekt!


Ull är verkligen ett fantastiskt material, så otroligt formbart!
Vi broderar vidare, stickar, kardar och nålfiltar. Lite ”julfeeling” börjar också dyka upp🙂. Vi inspirerar varandra, surrar och fikar en stund på söndagar i den hemtrevliga, gamla stugan.

Broderi i Bystugan 🪡🧶 – en värmande ljusglimt i höstrusket och mörkret!🌟

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *