Bastuboken

Inför renovering av övervåningen i mina morföräldrars hus (Anna och Alfred Holmgren), städade min kusin Cathrine och hittade denna nötta, lilla bok och en del andra bortglömda gamla papper. Kanske något för dej, undrade hon?

Vilken liten pärla att bläddra i!
Här kan man läsa om en tid som flytt. Boken startar 8/11 1958 och slutar 4/6 1960.

Bastun låg vid den gamla skolan och vatten togs ur skolbäcken. Jag har ett svagt minne av att man stängde av vattnet efter varje gång i en brunn med cementring utanför väggen. Bastun eldades med ved ca en dag/vecka. I själva basturummet fanns en kamin och de övriga rummen värmdes med vattenburen värme. Det fanns ett pannrum där man eldade för varmvatten och till värmeelementen i omklädningsrum, badkarsrum, tvättrum och dusch.

Herrar hade en tid på bastudagen och damer en annan tid. En del gånger när många ville bada eldades bastun i 2 dagar. Ett exempel är december 1969 när så gott som hela byn badade. 20 damer/barn badade 13/12 och 25 herrar/barn 14/12. Herrarna var så många, så man fick skriva på två sidor. Sedan blev det uppehåll till den 23 januari.

Tydligen badade herrarna kl 12:00 denna dag

Vilken bygemenskap denna bastu måste ha skapat!
LÄS MER!

Det lilla bastuhuset är numera utbyggt och ombyggt till ett litet bostadshus.

Sommarcafe’et fortsätter att vara välbesökt.
Det är nu endast öppet 2 dagar till, så passa på!

Äntligen lite sol denna regniga, kalla juli!

VILKEN ROLIG KVÄLL!

Igårkväll var det dags för nostalgikvällen ”VEM DÄR?”. Vi var 19 personer som samlats i Bystugan för att titta på en liten del av den bildskatt fotografen Ida Gustavsson i Backe lämnat efter sig.

Ida Gustavsson-fotograf

Vem var hon? Var fotografen Ida Gustavsson kom ifrån eller vart hon tog vägen, har jag inte lyckats utröna ännu. Det enda jag lyckats hitta är registreringen av hennes firma på Riksarkivet, Västernorrlands län. De som skulle kunna minnas något om henne finns kanske inte längre kvar. Är vi för sent ute? Om du vet något hör gärna av dej till jansjo@jansjo.net

Firman hette IDA GUSTAVSSON FOTOGRAFISKA ARTIKLAR M.M. Bildsamlingen består av ca 2400 porträttbilder. Delar av samlingen har visats tidigare och den har bearbetats under flera år. Bilderna är idag 2022 ca 67-76 år gamla. De är digitaliserade och katalogiserade av Lennart Bagge. Katalogen är sökbar och innehåller många namn och bostadsort.

Firman IDA GUSTAVSSON FOTOGRAFISKA ARTIKLAR M.M 1946-1954

Lena visade en del av sitt urval av bilder och det blev en mycket uppskattad bildvisning med en paus för gott fika.

Det blev gissande, igenkännande, skratt och förundran över vackra barn och ungdomar, frisyrer, kläder med mera. Historierna kring människorna på bilderna blev många. Många roliga episoder och historier berättades av Yngve, Sture, Stig, Ingvar och Linnea med flera, som hade minnen av många på bilderna. Till exempel mindes flera, som var skolbarn då, den hårdföre tandläkaren i Backe.😨

De som idag är kring 80+ och har växt upp i området ”gamla Fjällsjö kommun”, dvs. Backe, Rossön med omnejd, har såklart många upplevelser och minnen från 1946-1954. De som är yngre känner igen många på porträtten eftersom de träffat de avbildade, men först senare i livet. Många på bilderna som då var barn lever förstås fortfarande. En hel del nya uppgifter till registret blev det också under kvällen.

Plötsligt hade det gått 2 timmar! Har du inga mer bilder Lena??
Vi hade innan bestämt att visa bilder i 2 timmar, väl medvetna om att man kan bli sittande halva natten och titta tills man bara inte orkar mer. Då blir det inte så roligt. Alla 2400 bilder i ett svep orkar man inte.

Vi satte därför punkt när det var som bäst. Ett allmänt önskemål om fler kvällar kom och vi enades om att det ska nog kunna bli fler liknande kvällar framöver på bystugan. Håll utkik här!

Tänk en sån rolig kväll

vi fick tillsammans!😃

En ovanlig torsdag

Onsdagen bjöd på ett våldsamt åskväder, som kom farande med en väldig fart. Stormbyar med regn piskade och rev omkull trädgårdsmöbler, slet loss ladugårdsdörrar och rev omkull träd. Det blixtrade, dundrade och elströmmen försvann några gånger, men det var inte långvarigt som tur var. När det värsta dragit förbi fortsatte regnet ösa ner.

Vaknade till en regnig och gråkall torsdag. Vi som beställt finväder till byloppisen ikväll!😕 Det såg verkligen inte lovande ut.
Caféet var öppet som vanligt och jag gick dit för att träffa Lena vid lunchtid. Vi skulle planera det kommande eventet ”VEM DÄR?” hade vi bestämt. Det var gott om folk på caféet trots regnet.

Finbesök hade landat i byn i regnrusket denna torsdag. På caféet satt bl.a. Västernorrlands landshövding Berit Högman och min kusin Östen. Vi fick en pratstund över en god Västkustvåffla innan Lena kom. Hövdingen var ute på besök i västraområdet i Sollefteå kommun och hade varit till Junsele. På fredagen skulle hon vidare till Röån för en invigning av ett naturreservat. Hon och maken passade då på att åka över länsgränsen till Jämtland för att övernatta i huset där makens mor växte upp.
I Jämtlands län är vårt område mestadels en vit fläck på kartan och syns möjligen i media när ortsbor protesterar över nerläggningar eller rivningar. Nu kommer grannlänets landshövding på besök och hon hoppar dessutom in och jobbar i vårt cafe på kvällen! Vad ska man tänka om det annat än positivt?😄

Inte varje dag en Landshövding i tjänstebil besöker Jansjö!

Regnet fortsatte ösa ner, Vi gjorde iordning vårt lilla loppis ute på altanen under taket och en parasoll. Jag tänkte nu kommer väl inte en männIska på loppisen i detta kalla regnrusk.
MEN tänk vad roligt att man har fel ibland! Det kom glada, trevliga människor med paraplyer i stövlar och regnkläder i en strid ström hela kvällen. En och annan liten pryl fick en ny ägare och det blev till slut något mindre att plocka in när loppiskvällen var slut.

I caféet var det varmt och mysigt. Kvällens cafevärdar hade fullt upp med att servera fikasugna gäster varmkorv och gofika. Landshövdingen Berit jobbade i caféet på kvällen tillsammans med Gunnar och Gunnar. De såg ut att trivas i ruschen och hade fullt upp. I slutet av kvällen konstaterade de belåtet att de hade haft fler gäster än det varit tidigare på dagen.

Supergänget i kvällen café🤩 Gunnar, Berit och Gunnar

Summeringen blir att det blev en oväntat lyckad byloppiskväll i det kalla regnrusket trots allt!😃

Idag fortsätter planerandet av eventet ”VEM DÄR?” Det kommer att äga rum onsdag 27 juli kl 17:30 på Bystugan.

Jag kan nu berätta att det handlar om att kika in en liten smula i en stor bildskatt från 1946-1954. Om du eller dina släktingar växte upp i gamla Fjällsjö kommun (Backe, Rossön alla byar omkring) under den tiden finns mycket att se. Där kanske du finns som liten, dina föräldrar, dina far- eller morföräldrar, din släkting, någon du hört berättas om? Det är ett tidsdokument med porträtt på människor som levde i området då.

Om du vill vara med på en tidsresa bakåt i tiden, bjuder vi in till en nostalgisk kväll med gofika i Bystugan. Vi har begränsat antalet deltagare till 20 st, för att ge utrymme för minnen och berättelser från de deltagare som vet något om bilderna. Vi kommer samtidigt att dokumentera för framtiden. Det blir spännande!

Affischer kommer inom kort, så håll ögonen öppna!

Det är i JANSJÖ det händer!

En ny bekantskap- CHOKLADBLOMMAN