DISKUSSION om ”sjön river”

Det har uppkommit en liten diskussion om tävlingen ”Jansjön river” på Facebook. Kul med diskussion för då upptäcker man, att en till en början synbart enkel sak, kan ses och uppfattas på många sätt. Att Jansjön har en oregelbunden form, gör att sjön ter sig helt olika beroende på varifrån man betraktar den. Det kan kanske göra islossningsupplevelsen olika också. Utsikten är iallafall vacker överallt! Jag tackar för synpunkterna som kommit på Facebook. Regler och definitioner är viktiga och tål att diskuteras. Man lär sig alltid något nytt!
Alla är nu inte med i Facebook och ”gruppen JANSJÖ”, där diskussionen uppkommit. Jag vill därför belysa begreppen, som ligger till grund för tävlingen, lite här på hemsidan.


Tävlingen, som namnet ”Jansjön river” säger, går ut på att gissa vilket datum sjön har rivit, gått upp, dvs. kan betraktas som öppen. Det är en enkel, liten gratistävling, en idé, som tillkom pga. isoleringen under coronapandemin, när alla aktiviteter i Bystugan lagts på is.🙃 Den är bara för skojs skull och ingen livsviktig, eller avgörande grej att orda så mycket om egentligen kan man tycka. Sjön går upp varje år hur som helst och sjöar finns det många🙂, MEN……..

om: ISFRITT

Ser att jag den 8/4 skrev i ett inlägg här om ”….Jansjön isfri…”, vilket blev fel formulerat och kan misstolkas. Jag skrev 18/4 att ”….det stora flaket på sjön ska vara isfritt….”, vilket är mer korrekt uttryckt.
Om man skulle ha som kriterium att sjön ska vara helt isfri, vem/vilka vill ta på sig att åka runt och kontrollera alla vikar och stränder? Inte jag iallafall. Hur stora isbitar ska man tolerera innan det är isfritt? Ännu mer svårbedömt enligt min mening. Jag dokumenterar sjön, flaket, under tävlingen och lägger ut bilderna på nätet, så att alla kan se och bedöma läget. Ska man ta med läget i alla vikar, får man nog ta till drönarfoto…. Det som är intressant, egentligen, är definitionen av när sjön gått upp.

om: SJÖN GÅTT UPP, ÖPPEN

Det man i alla år pratat om är, datumet när sjön gått upp. Det datumet finns omskrivet sedan massor av år tillbaka i många gamla almanackor. Vad gick man efter då??

Jag tog mig för att söka runt lite på nätet. Då upptäckte jag att det finns rätt mycket att läsa i ämnet. På smhi.se finns långa serier med data om islossning och isläggning, i vissa fall ända bak till 1870-talet. Flera sjöar i omgivningen är nämnda i en rapport från 1999 t.ex. Fjällsjön, Backesjön, Bodumssjön och Bölessjön, men inget om Jansjön tyvärr.
Lite efterforskning om bl.a Storsjön, Jämtland ger en fingervisning om hur man kan göra bedömning.
Flaket = det stora öppna området i sjön. Meteorologen Andreas Gyllenhammar säger om Storsjön 5 jan 2020, ”I år la sig isen på juldagen 25 december, men enligt Andreas Gyllenhammar är nu, den 4 januari, så stora delar av flaket isfria att man kan betrakta sjön som öppenhttps://svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/efter-tio-dagar-idag-sprack-storsjoflaket-upp

Det är ju också en viktig och intressant fråga att följa med tanke på klimatförändringarna som hotar. Vill man fördjupa sig i ämnet kan man läsa mer här t.ex.

Is på sjöar och vattendrag.

Isläggning och islossning i svenska sjöar.

Utifrån vad jag kan läsa mig till är datumet när sjön går upp, när Jansjöflaket, dvs. det stora öppna området på Jansjön, är isfritt. Att det sedan kan ligga is i vikarna tas inte hänsyn till.

Jag ber ödmjukast om ursäkt för att jag varit otydlig och kan ha missuppfattats. Det var inte min avsikt.

Gissningstävlingen ”JANSJÖN RIVER” kommer förhoppningsvis igen i någon form nästa år. Hur får vi klura vidare på. Återkommer om detta inför nästa islossning 🙂.

Vi hade skön sommarvärme ett par dagar denna vecka. Myggorna var genast på tå, men igår kväll kom isvindarna tillbaka och de blodtörstiga marodörerna fick lugna ner sig igen. Den grå-bruna perioden börjar gå över nu och grönskan tar över allt mer. Idag är det grått och kallt. Täckjacka är inte för varmt om man säger så🥶

Stort TACK till alla 36 personer som deltog i årets gissningstävling!❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *