Fundering kring besök i byn

Nu är våren här, KristiHimmelsfärdsdag stundar och flera som har stugor i byn känner att de behöver titta till sina hus. Det har kommit lite funderingar och frågor om hur ska man tänka och göra i corona-tider från omtänksamma stugägare.

Vi i byn har inga egna regler, utan känner som alla andra att det är kul att få se några människor igen. Vi saknar, som alla andra, att få återse dem vi känner! Om resan är nödvändig eller inte måste man själv ta ställning till och följa gällande aktuella rekommendationer. Resande kan ju öka riskerna för smittspridning åt flera håll, om man inte tänker sig för.

Resor inom landet. Nya reseråd 13 maj.
Resor på 1-2 tim med bil kan genomföras, så länge det sker på ett smittsäkert sätt.
Läs här!

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7472677

https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-oppnar-for-kortare-resor-inom-landet/

Myndigheterna svarar på frågor om nya reseråden. Torsdag 14 maj

https://www.dn.se/nyheter/sverige/myndigheterna-svarar-pa-fragor-om-nya-reseraden/

Om man är över 70 år är det detta som gäller: https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset/du-som-ar-over-70-ar

Läs också på kommunens hemsida ”KRISWEBBEN” om läget i Strömsunds kommun. https://www.stromsund.se/1801.html

Om man inte vill gå på affären och handla pga att man tillhör någon riskgrupp har vi fått ett tips. Man kan ringa affären och be att få handla mot faktura t.ex. , samt att de ställer varorna utanför så man kan hämta varorna utan att gå in. Värt att prova!

Fördelen i Jansjö är att det är ingen trängsel och lätt att hålla avstånd. Tar man en promenad efter byvägen så ser man varandra på långt håll. Då går det bra att tänka på 2-meters-distansen och kunna heja på varandra och få en liten efterlängtad pratsund, utan risk, om man vill det.

Det man måste tänka på och finna sig i är samma i hela landet och vi följer folkhälsomyndighetens riktlinjer om hur man minskar smittspridningen:

2 reaktioner på ”Fundering kring besök i byn”

  1. Det känns fint att höra att vi är saknade. Vi längtar också till Jansjö.
    Vi brukar ju alltid åka upp över Kristi himmelsfärd men i år blir det inte så. Folkhälsomyndigheten säger just nu att det är okej med korta resor, c:a 2 timmar, men det är nog inte många som hinner dit på den tiden. Hoppas att det lättar framemot sensommaren.

    1. Ja vi saknar er! Man vill ju gärna leva som vanligt och det är lätt att glömma bort sig. Man gör som vanligt och kommer på sig själv. Ja, visst ja, distansen!
      Jag blev lite chockad igår, när jag såg på tv-nyheterna att nu lättar man på restriktionerna och tillåter resor på 1-2 tim. Jag har inte tänkt så mycket på reserestriktionerna mer än att jag åker helst ingenstans nu. På 1-2 timmar hinner man inte så långt….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *