Branden är nu släckt och det ryker inte längre. Bra jobbat av brandmännen! Så skönt att elden inte tog sig in i tät skog. Nu väntar 24 timmars brandvakt, när eftersläckningen är klar. Vi får väl hjälpas åt som brandvakter med kikare i byn. Backen syns ju från många håll.
Måste få visa byns sötaste! 3 övergivna, kalla, utsvultna, månadsgamla kattungar hittades i ett garage i lördags. På söndag kom de hit och bor tills vidare hos oss. De hittades i en flyttkartong med ett gosedjur, som de ibland verkar tro är mamma. De spinner, trampar och snuttar på gosedjuret när längtan efter mamma kommer över dem. De har hämtat sig bra. De äter, sover och blir busigare för varje dag. Har gett dem provisoriska namn för att kalla dem något. De måste nu få vara tillsammans till de är 12 veckor innan de skiljs åt och får nya hem.
Barnbarnet ringde och undrade om det brinner i Landsomberget. Avbryter mitt grävande i trädgårdslandet och ser att det brinner mitt i backen. Ringer 112 och som tur är har någon redan larmat. Det blåser ordentligt idag och är torrt i marken. Efter några minuter ser jag brandkåren och hur man kör upp en slang med en fyrhjuling.
En brandbil till kör förbi genom byn, så förstärkning kommer. Hoppas elden inte tar sig in i storskogen, för då blir det besvärligt!
Håller tummarna för att brandmännen lyckas få elden under kontroll snabbt.
Det har uppkommit en liten diskussion om tävlingen ”Jansjön river” på Facebook. Kul med diskussion för då upptäcker man, att en till en början synbart enkel sak, kan ses och uppfattas på många sätt. Att Jansjön har en oregelbunden form, gör att sjön ter sig helt olika beroende på varifrån man betraktar den. Det kan kanske göra islossningsupplevelsen olika också. Utsikten är iallafall vacker överallt! Jag tackar för synpunkterna som kommit på Facebook. Regler och definitioner är viktiga och tål att diskuteras. Man lär sig alltid något nytt! Alla är nu inte med i Facebook och ”gruppen JANSJÖ”, där diskussionen uppkommit. Jag vill därför belysa begreppen, som ligger till grund för tävlingen, lite här på hemsidan.
Tävlingen, som namnet ”Jansjön river” säger, går ut på att gissa vilket datum sjön har rivit, gått upp, dvs. kan betraktas som öppen. Det är en enkel, liten gratistävling, en idé, som tillkom pga. isoleringen under coronapandemin, när alla aktiviteter i Bystugan lagts på is.🙃 Den är bara för skojs skull och ingen livsviktig, eller avgörande grej att orda så mycket om egentligen kan man tycka. Sjön går upp varje år hur som helst och sjöar finns det många🙂, MEN……..
om: ISFRITT
Ser att jag den 8/4 skrev i ett inlägg här om ”….Jansjön isfri…”, vilket blev fel formulerat och kan misstolkas. Jag skrev 18/4 att ”….det stora flaket på sjön ska vara isfritt….”, vilket är mer korrekt uttryckt. Om man skulle ha som kriterium att sjön ska vara helt isfri, vem/vilka vill ta på sig att åka runt och kontrollera alla vikar och stränder? Inte jag iallafall. Hur stora isbitar ska man tolerera innan det är isfritt? Ännu mer svårbedömt enligt min mening. Jag dokumenterar sjön, flaket, under tävlingen och lägger ut bilderna på nätet, så att alla kan se och bedöma läget. Ska man ta med läget i alla vikar, får man nog ta till drönarfoto…. Det som är intressant, egentligen, är definitionen av när sjön gått upp.
om: SJÖN GÅTT UPP, ÖPPEN
Det man i alla år pratat om är, datumetnär sjön gått upp. Det datumet finns omskrivet sedan massor av år tillbaka i många gamla almanackor. Vad gick man efter då??
Jag tog mig för att söka runt lite på nätet. Då upptäckte jag att det finns rätt mycket att läsa i ämnet. På smhi.se finns långa serier med data om islossning och isläggning, i vissa fall ända bak till 1870-talet. Flera sjöar i omgivningen är nämnda i en rapport från 1999t.ex. Fjällsjön, Backesjön, Bodumssjön och Bölessjön, men inget om Jansjön tyvärr. Lite efterforskning om bl.a Storsjön, Jämtland ger en fingervisning om hur man kan göra bedömning. Flaket = det stora öppna området i sjön. Meteorologen Andreas Gyllenhammar säger om Storsjön 5 jan 2020, ”I år la sig isen på juldagen 25 december, men enligt Andreas Gyllenhammar är nu, den 4 januari, så stora delar av flaket isfria att man kan betrakta sjön som öppen” https://svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/efter-tio-dagar-idag-sprack-storsjoflaket-upp
Det är ju också en viktig och intressant fråga att följa med tanke på klimatförändringarna som hotar. Vill man fördjupa sig i ämnet kan man läsa mer här t.ex.
Utifrån vad jag kan läsa mig till är datumet när sjön går upp, när Jansjöflaket, dvs. det stora öppna området på Jansjön, är isfritt. Att det sedan kan ligga is i vikarna tas inte hänsyn till.
Jag ber ödmjukast om ursäkt för att jag varit otydlig och kan ha missuppfattats. Det var inte min avsikt.
Gissningstävlingen ”JANSJÖN RIVER” kommer förhoppningsvis igen i någon form nästa år. Hur får vi klura vidare på. Återkommer om detta inför nästa islossning 🙂.
Vi hade skön sommarvärme ett par dagar denna vecka. Myggorna var genast på tå, men igår kväll kom isvindarna tillbaka och de blodtörstiga marodörerna fick lugna ner sig igen. Den grå-bruna perioden börjar gå över nu och grönskan tar över allt mer. Idag är det grått och kallt. Täckjacka är inte för varmt om man säger så🥶
StortTACK till alla 36 personer som deltog i årets gissningstävling!❤️
Ja, så kom då blåsvädret med sydlig, kall vind och tog isen mot norra sidan av sjön. Det blev trots allt lite buller och bång, så sommaren blir nog inte så tokig enligt min morfar.
Vi har en vinnare i tävlingen JANSJÖN RIVER!
Vinnare i årets tävling är ADAM KHOKHAR! Grattis till 2 Trisslotter! 🥳 🤩 (Förhoppningsvis är det vinstlotter!)
jansjo.net -Hemsidan med nyheter och nostalgiska minnen från Jansjö med utmarker.