Minnessaker

I början på sommaren var vi till soptippen tillsammans med en släkting för att lasta av en massa skräp.

Plötsligt fick jag syn på en välbekant tingest på släpvagnen, som jag inte sett på massor med år. DÄR (!) låg min mormors slitna, gamla väska bland en massa skräp. Den minns jag sedan jag var barn. Ojoj vilka känslor och minnen det poppade upp!
Mormor ANNA Johanna, Holmgren (f. Sjödin) bodde i Jansjö och var född 1890. Hon dog 72 år gammal, när jag var 12 år. Väskan har legat ihopknycklad, med trasig dragkedja och bortglömd i en kall skrubb troligen ända sedan hon dog. Där låg den nu, plötsligt, på väg att hamna på soptippen i brännbart.
Neeej! Det får inte hända med Mommas väska!!
”Ta den du, om du vill”, fick jag höra. Sagt och gjort, väskan fick följa med mej hem för restaurering någon gång i framtiden.

Igår kväll blev den klar. Efter rengöring av lädret och insmörjning med lädervax, sprättades det trasiga och smutsiga fodret loss. Bottnen med väskfötter monterades bort. Den trasiga dragkedjan klipptes lös och ett nytt foder med förstärkning och innerficka konstruerades. En ny dragkedja syddes i, nya väskfötter, ny botten sattes på plats och det nya fodret monterades.

Det var inte helt lätt och väldigt trångt att få allt på plats i den gamla väskan, men skam den som ger sej! Jag kunde inte sluta förrän det var klart , så det blev mitt i natten.
Idag fick det torra, slitna lädret ännu en kärleksfull omgång till med lädersmörja från Australien.

Mommas väska, hatt och börs återförenade

Här är den nu i all sin glans, ANNA Johannas välanvända, slitna, gamla väska som fått nytt liv!
Idag i lämpligt sällskap med den tidigare ägarinnans svarta hatt och börs med en 100-kronors sedel från 1953.
Kanske blir väskan använd, kanske inte, men den är nu fullt användbar många år till. Eftersom väskan var min snälla mormors var arbetet, i vilket fall som helst, mycket roligt att få göra.❤️

Sparade minnessaker har vi alla mer än gott om. Det vittnar väl dagens otaliga loppisar om.
Kanske, kanske blir en del av lasset lite mer motiverat och mindre tungt om man sköter om sakerna så de blir användbara?? Annars är väl loppis eller soptippen en bra plats också om man inte finner glädje och nytta med sakerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *